2011. február 12., szombat

Könyvajánló: Business Intelligence Roadmap




Business Intelligence Roadmap
The Complete Project Lifecycle for Decision - Support Applications
Larissa T. Moss, Shaku Atre, 2003

A könyv bevezet az üzleti intelligencia területébe, könnyen olvasható, arra fókuszál, hogy egy átfogó képet adjon, átlátható keretbe foglalja az ilyen témájú projekteket. A vezetők számára legfontosabb, legalapvetőbb eljárásokat ismerteti, minden fő BI koncepció röviden ismertetésre kerül benne. Jól integrálja az üzleti, technikai és menedzsment nézőpontokat.

Az üzleti intelligencia területét feldolgozó szakirodalom nagy klasszikusa ez a kiadvány. Karrierem kezdetén, nyolc évvel ezelőtt már láttam ezt a könyvet a főnököm asztalán, és most elérkezett az ideje, hogy én is megszerezzem a könyvben rejlő szaktudást. Az amazon.com – on az üzleti intelligencia kifejezésre keresve a harmadik találatként jön fel ez a könyv, mely ugyancsak azt tanúsítja, hogy a szakmában széles körben ismert és olvasott mű, s ezt az eladási adatok is alátámasztják, alapvetően ezért olvastam el én is.

A könyv két részből áll. Az első rész olvasmányos, egy átlátható, önálló szakaszokból felépülő projekt vázon keresztül mutat be egy BI projektet. Minden egyes projektlépésnél a projekt menedzser szemszögéből szemlélve bemutatja az adott szakasz főbb tevékenységeit, a szakaszban felmerülő problémákra fókuszálva, a szakma által széleskörűen használt „legjobb gyakorlatokat” bemutatva. Az egyes teendőknél megkapjuk az indoklást, hogy az adott lépés miért fontos, és elhagyása esetén milyen kockázatokkal kell számolnunk.

Kifejezetten tetszett a könyvet átszövő célorientált szemléletmód, a projekttervezést megelőző vállalati infrastruktúra felmérés módszere. A prototípuskészítésre vonatkozóan hasznos tanácsokat, részletes tervezési utasításokat is tartalmaz a könyv. Jól felépített vázat ad arra, hogyan kell egy fejlesztési ütemet kiértékelni az élesbe állást követően.

Véleményem szerint az első szakasz végére a könyv kicsit ellaposodik, szinte csak trivialitásokat tartalmaz, bár ez az érzés lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy nekem személy szerint e területeken van több személyes tapasztalatom.

A könyv második részében gyakorlatilag egy teljes BI projekt tervet kapunk, melyet ízlésünk szerint testre szabhatunk. Szakaszokra lebontva felvázolja a projektek humán erőforrás szükségletét, részletes listában összegezve a projekt leszállítandókat, a projektben megoldandó feladatokat és részfeladatokat, a végrehajtás során meglévő párhuzamosítási lehetőségeket. A művet a szerzők által az évek során összegyűjtött, témakörökre lebontott praktikus tanácsok sora zárja.

Kiválóan alkalmazható referenciaként, csontvázként vagy ellenőrző listaként BI projektek tervezésekor. A könyv felhasználásával biztosíthatjuk, hogy a feladat tervezése során minden szükséges lépést átgondoljunk. Nem szükséges az elejétől a végéig kiolvasnunk, hanem akár fejezetenként is önállóan feldolgozható, az egyes témakörök egymástól függetlenül is megállják a helyüket.

A könyvet elsősorban projekt menedzsereknek, üzleti intelligencia területet irányító vezetőknek ajánlom. A jövőben én is elsősorban projektek tervezésekor fogom a kezembe venni és forgatni ezt a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése